Túlélőkés

Az oldal egyedi túlélőkésem legyártásának bemutatására szolgál. A főbb lépéseket összefoglalva a munka előrehaladtával folyamatosan közlöm.

Témák: Túlélőkés, buschcraft kés készítés házilag. Acél edzés, köszörülés, hőkezelés, keménység, HRC keménység, élkeménység, fokél, markolat, nyél készítése. Ipari technológia. A túlélőkés nem rambó kés! Túlélőkés

KIEMELT PARTNERÜNK: GADEKO KFT. Homlokzat, díszléc GADEKO Kft- Kültéri homlokzati, beltéri egyedi díszlécek, épületdekorációs elemek, cég- és reklámfeliratok gyártója és forgalmazója

Egyedi elképzelésével forduljon hozzánk bizalommal!

Homlokzat, díszléc

Hírdetés

Túlélési tanácsok

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

Hőkezelés 2. (megeresztés)

2010.06.15. 11:24 | [Todec] | Szólj hozzá!

Az acél edzését követően a megeresztés következett, ami azért fontos, hogy finom szövetszerkezetű perlitet állítsunk elő, azaz konyhanyelven hogy rugalmas legyen az anyag, az igénybevételek számára megfelelőbb legyen, nagyobb szívóssággal rendelkezzen. A gyakorlatban ezt úgy kell véghezvinni, hogy az edzést követően a célnak megfelelő hőmérsékletre hevítjük az anyagot, majd megfelelő ideig hőntartjuk. Az anyagjellemzők a hőmérséklet és a hőntartási idő függvényében változnak.

Akit jobban érdekel a téma, íme egy kis szakszöveg, akit nem az ugorja át ezt a bekezdést. Az alacsony hőmérsékleten (100-300°C) végrehajtott megeresztés során a martenzites állapottal járó ridegség csökkenthető (miközben a keménység nem vagy csak alig változik. A magas hőmérsékleten (500-680°C) végrehajtott megeresztés során a martenzitmegbontásával,finom karbid-eloszlás és jelentős szívósság érhető el. A kisebb hőmérsékleteknél és rövidebb időértékeknél a keménységcsökkenés kicsi, ugyanakkor a képlékenység- illetve szívósságnövekedés mértéke is kicsi. A megeresztés hőmérsékletére a rideg (edzett állapotú) darabokat óvatosan kell felhevíteni, mert a hőfeszültségekre nagyon érzékenyek. Adott idejű megeresztéseknél a megeresztési hőmérséklet növelésénél a keménység és a szilárdság változása kezdetben nem jelentős. A hőmérséklet jelentős növelésével a keménységcsökkenés (és a képlékenység-ill. szívósságnövekedés) mértéke jelentős lesz.

Az ajánlott megeresztések száma kett, az én késem azonban 4x lett megeresztve, mivel a edzés során kicsit túl keményre sikerült, és ez sajnos a rugalmasság rovására ment volna. Az első két megeresztés 450°C-on történt, mindkét alkalommal két óráig volt a kés ezen a hőmérsékleten a kemencében, utána szobahőmérsékletűre hagytam lehülni levegőn (nem olajban lett hűtve stb, ez fontos!). Mivel még mindig túl kemény volt a penge ezért az előző műveletet megismételtem, de ezúttal 200°C-on. Ezt követően szalmasárga színű lett a penge külseje, ami jó jel, azt jelenti, hogy rugalmas az anyag, és nem olyan üvegszerű, mint az edzés után volt.

 

Címkék: képlékenység sleipner szívósságnövekedés megeresztés hőkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://tulelokes.blog.hu/api/trackback/id/tr982083110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása