Túlélőkés

Az oldal egyedi túlélőkésem legyártásának bemutatására szolgál. A főbb lépéseket összefoglalva a munka előrehaladtával folyamatosan közlöm.

Témák: Túlélőkés, buschcraft kés készítés házilag. Acél edzés, köszörülés, hőkezelés, keménység, HRC keménység, élkeménység, fokél, markolat, nyél készítése. Ipari technológia. A túlélőkés nem rambó kés! Túlélőkés

KIEMELT PARTNERÜNK: GADEKO KFT. Homlokzat, díszléc GADEKO Kft- Kültéri homlokzati, beltéri egyedi díszlécek, épületdekorációs elemek, cég- és reklámfeliratok gyártója és forgalmazója

Egyedi elképzelésével forduljon hozzánk bizalommal!

Homlokzat, díszléc

Hírdetés

Túlélési tanácsok

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

Mielőtt elkezdenéd, avagy tanulj az én hibáimból

2012.02.15. 14:22 | [Todec] | Szólj hozzá!

Régóta nem írtam az oldalra, nem frissítettem. Ezt némileg ellensúlyozandó írnék pár sort a tapasztalataimról, hiszen nem tűntem el, csupán nem volt időm foglalkozni a témával. Megosztom Veletek, hogy mit csinálnék másképp az első késemen (mely készítéséről szól ez a blog), ha a mostani tudásommal állnék neki.


Az első és leginkább bosszantó dolog a penge 6 mm-es vastagsága. Azért lett ilyen, mert  hengerelt munkaacél melyből készült, ezzel a vastagsággal elérhető és macerás lett volna lemaratni róla. Mellesleg úgy gondoltam, ha már úgyis meg kell venni (nem olcsó), akkor maradjon az anyag a késben, maximum kicsit nehezebb lesz, de hát úgyis erős vagyok:). A végeredmény egy robosztus kés lett, ami favágásra, aprításra jól alkalmazható, azonban a finomabb műveleteknél (kenyérvágás, szalonnázás) inkább "tráncsíroz" a vágás helyett. Ezért, ha újrakezdhetném mindenképpen a kisebb pengevastagság mellett döntenék, melynek értéke 3, vagy maximum 4mm. Ezzel is bőven jól lehet fát vágni egy ilyen acél esetén.

 Kis különbség...

 

A pengekialakításon is változtatnék, eredetileg élszalagmentes konvex (domború) élet akartam, de annak kialakítása rendkívűl munkaigényes (~10 óra csiszolás), így lett inkább enyhén konvex, élszalagos a kés. Ha újra kezdeném, biztosan rászánnám a pluszmunkát, és akkor jobban hasonlítana véső helyett késre a végeredmény.

 Kicsit olyan, mint egy véső

 

A penge hátán, a makolat előtt található csúszásgátló bevágásoknak sokkal kevesebb haszna van, mint azt a tervezéskor hittem. A kés teljesen jól használható lenne nélkülük is, hiszen a markolat kézreáll. FONTOS! Ha mégis ilyen kialakítás mellet döntenél, a bevágások ne legyenek szögletesek, mint az én késemen. Jól néznek ki, viszont potenciális feszültséggyűjtő helyek, azaz ha eltörik a kés, akkor itt törik el. Belső feszültségek pedik ki fognak alakulni már a gyártás során is, gondolj csak az edzésre. A megeresztés némiképp kompenzálja ezt a feszültséget, azonban az utána is bennmarad az anyagban, és először csak mikrorepedést, majd törést okozhat.

 

Ha a törésveszélynél tartunk. A keményebb penge ridegebb, ergo nagyobb a ridegtörés valószínűsége. Érdemes speciálisan edzeni a pengét, úgy hogy csak az él legyen kemény, a penge él mögötti része pedig lágyabb. Ezt például agyagbevonat felhordásával lehet elérni (a katanák, japán kardok készítésénél használatos eljárás). Valami hasonló módszerrel végezném el az edzést.

A hibalista végén azonban pár szóban megemlíteném a kés néhány erősségét is. Jól néz ki, ugyanakkor brutálisan masszív, ezért megdícsérhetem magam. A markolat nagyon kézreáll, sok dizájnos nyélnél jobb. A süllyesztett fejű szegecseken kívűl hozzá is van ragasztva a fémhez, tehát a nedvesség nem tud alámenni. Az ujjvédő kellemesen támasztja a mutatóujjat használat során. Hasznos a markolaton 2 mm-rel túlnyúló fém, úgynevezett üvegtörő is.

Egyenlőre ennyit gondoltam hozzáfűzni a már leírtakhoz, remélem hasznosítani tudjátok az olvasottakat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulelokes.blog.hu/api/trackback/id/tr404113388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása