Túlélőkés

Az oldal egyedi túlélőkésem legyártásának bemutatására szolgál. A főbb lépéseket összefoglalva a munka előrehaladtával folyamatosan közlöm.

Témák: Túlélőkés, buschcraft kés készítés házilag. Acél edzés, köszörülés, hőkezelés, keménység, HRC keménység, élkeménység, fokél, markolat, nyél készítése. Ipari technológia. A túlélőkés nem rambó kés! Túlélőkés

KIEMELT PARTNERÜNK: GADEKO KFT. Homlokzat, díszléc GADEKO Kft- Kültéri homlokzati, beltéri egyedi díszlécek, épületdekorációs elemek, cég- és reklámfeliratok gyártója és forgalmazója

Egyedi elképzelésével forduljon hozzánk bizalommal!

Homlokzat, díszléc

Hírdetés

Túlélési tanácsok

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

Mi is az a túlélőkés? (nem rambó kés)

2010.05.22. 23:49 | [Todec] | Szólj hozzá!

Ha túlélésről van szó az emberek többségének egyből a kés jut eszébe. Nemhiába közismert a Rambo-kés kifejezés, mely ennek az eszköznek elbagatelizálása véleményem szerint. Hogy mit tud egy jó túlélőkés: mindent. Egyaránt használható precíziós munkára (kis méretű vágások, szalonnázás) illetve nagy erőkifejtést igénylő tevékenységek segítésére, mint a  fahasítás, gallyazás, feszítés stb.

 

   Ahhoz, hogy egy mindenre alkalmas multitoolt hozzunk létre, kompromisszumokat kell kötnünk mind forma, mind méret és egyéb paraméterek tekintetében is. A kés nem lehet túl nagy, ami előny a favágásnál, darbolásnál, hasításnál,  hiszen a cél az, hogy egy túrázás, vadkempingezés során mindig a kezünk ügyében legyen. Masszív anygból kell készülnie, hiszen egy örök darabot szertnék létrehozni, ugyanakkor nem szabad túl nehéznek lennie a fentebb leírt okok miatt.

Sok fejtörést okozott, hogy alkalmazzak-e fűrészfogazást az élen, vagy a háton. Végül elvetettem ezt a kialakításmódot, hiszen ha az élre helyezem el, akkor annyival kevesebb a hasznos vágóél, amit mindenképp szerettem volna elkerülni. A kés hátán sem tartottam szerencsésnek, mivel ha precízebb munkáknál (pl. tollas ág készítése tűzgyújtáshoz) a kés hátát akarom nyomni hüvelykujjammal, akkor az mindenképpen akadályozó tényező lesz.

Az nem volt kérdéses, hogy a pengét alkotó acél anyag folytatódik a markolat teljes hosszában, hiszen így érhető el a legnagyobb szilárdság, melyre szükség lesz használat közben.

A kés élét konvexnek, azaz domborúnak képzelem, mivel ennél az éltípusnál sok anyag marad a penge mögött, ami jobb éltartást biztosít.

Az alapkoncepcióban ezekre a paraméterekre figyeltem, melyeket a későbbiekben is megtartottam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulelokes.blog.hu/api/trackback/id/tr392024175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása