Túlélőkés

Az oldal egyedi túlélőkésem legyártásának bemutatására szolgál. A főbb lépéseket összefoglalva a munka előrehaladtával folyamatosan közlöm.

Témák: Túlélőkés, buschcraft kés készítés házilag. Acél edzés, köszörülés, hőkezelés, keménység, HRC keménység, élkeménység, fokél, markolat, nyél készítése. Ipari technológia. A túlélőkés nem rambó kés! Túlélőkés

KIEMELT PARTNERÜNK: GADEKO KFT. Homlokzat, díszléc GADEKO Kft- Kültéri homlokzati, beltéri egyedi díszlécek, épületdekorációs elemek, cég- és reklámfeliratok gyártója és forgalmazója

Egyedi elképzelésével forduljon hozzánk bizalommal!

Homlokzat, díszléc

Hírdetés

Túlélési tanácsok

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

Markolat készítése

2010.06.24. 10:43 | [Todec] | Szólj hozzá!

Hát igen, végre idáig is eljutottunk, a fémmunkálatok befejeződtek, már csak annyi a dolgom, hogy elkészítsem a markolatot. Lehetőségem most csak fa markolatra van, így bükkfából készül. Először is szigetelő szalaggal maszkoltam le a pengét, nehogy valami baja történjen a munkálatok során. A kés markolatának íve tulajdonképpen adott volt a full-tang kivitelezés miatt, így nem volt más dolgom, mint a mintát kivágni, majd méretre csiszolni. A markolat végső rögzítése szegecsekkel történt, ám előtte bekentem pillanatragasztóval is a fémet, hogy ne follyon alá a víz, és tökéletes legyen a felfekvése. Ezt a célomat egyébként sikeresen elértem, a markolat mondhatni tökéletesre sikerült. Kezem formájának megfelelően lett tervezve már az alapfém is a kezdetek kezdetén, így a fának csak ahhoz kellet igazodni, a lekerekítésettel lehetett még kényelmesebbé tenni. Mindent összevetve nagyon elégedett vagyok az így elkészült markolattal.

Címkék: fa kés markolat megmunkálás

Polírozás

2010.06.21. 21:17 | [Todec] | Szólj hozzá!

Miután megtörtént a hőkezelés, a szénasárga színt polírozással tűntettem el a fém felszínéről, amiután visszanyerte szép, fémes színét. Nekem személy szerint jobban tetszik a matt felület, mint a fénylő, így durvább anyaggal lett polírozva. A többi kés tervezői viszont a csillogó felületet részesítették előnyben.

Címkék: kés polírozás

Hőkezelés 2. (megeresztés)

2010.06.15. 11:24 | [Todec] | Szólj hozzá!

Az acél edzését követően a megeresztés következett, ami azért fontos, hogy finom szövetszerkezetű perlitet állítsunk elő, azaz konyhanyelven hogy rugalmas legyen az anyag, az igénybevételek számára megfelelőbb legyen, nagyobb szívóssággal rendelkezzen. A gyakorlatban ezt úgy kell véghezvinni, hogy az edzést követően a célnak megfelelő hőmérsékletre hevítjük az anyagot, majd megfelelő ideig hőntartjuk. Az anyagjellemzők a hőmérséklet és a hőntartási idő függvényében változnak.

Akit jobban érdekel a téma, íme egy kis szakszöveg, akit nem az ugorja át ezt a bekezdést. Az alacsony hőmérsékleten (100-300°C) végrehajtott megeresztés során a martenzites állapottal járó ridegség csökkenthető (miközben a keménység nem vagy csak alig változik. A magas hőmérsékleten (500-680°C) végrehajtott megeresztés során a martenzitmegbontásával,finom karbid-eloszlás és jelentős szívósság érhető el. A kisebb hőmérsékleteknél és rövidebb időértékeknél a keménységcsökkenés kicsi, ugyanakkor a képlékenység- illetve szívósságnövekedés mértéke is kicsi. A megeresztés hőmérsékletére a rideg (edzett állapotú) darabokat óvatosan kell felhevíteni, mert a hőfeszültségekre nagyon érzékenyek. Adott idejű megeresztéseknél a megeresztési hőmérséklet növelésénél a keménység és a szilárdság változása kezdetben nem jelentős. A hőmérséklet jelentős növelésével a keménységcsökkenés (és a képlékenység-ill. szívósságnövekedés) mértéke jelentős lesz.

Az ajánlott megeresztések száma kett, az én késem azonban 4x lett megeresztve, mivel a edzés során kicsit túl keményre sikerült, és ez sajnos a rugalmasság rovására ment volna. Az első két megeresztés 450°C-on történt, mindkét alkalommal két óráig volt a kés ezen a hőmérsékleten a kemencében, utána szobahőmérsékletűre hagytam lehülni levegőn (nem olajban lett hűtve stb, ez fontos!). Mivel még mindig túl kemény volt a penge ezért az előző műveletet megismételtem, de ezúttal 200°C-on. Ezt követően szalmasárga színű lett a penge külseje, ami jó jel, azt jelenti, hogy rugalmas az anyag, és nem olyan üvegszerű, mint az edzés után volt.

 

Címkék: képlékenység sleipner szívósságnövekedés megeresztés hőkezelés

Hőkezelés 1. (edzés)

2010.06.09. 11:29 | [Todec] | Szólj hozzá!

A köszörülés után a hőkezelés folyamata következett, amitől a kés elnyeri végső keménységét, ami az én  esetemben HRC 20-ról HRC 64-es keménységűre edzés volt (összehasonlításképpen, a gyémánt keménysége HRC 100). A hőkezelést a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztük el szakértők segítségével. Az Uddeholm katalógus szerint az edzést a következő hőmérsékleteken és időintervallumokkal kell elvégezni:

Előmelegítési hõmérséklet : 700°C és 850°C. Ausztenitesítési hőmérséklet: 950–1080°C,
általában 1030–1050°C. Hőntartás: 30 perc. A darabot a hőkezelés során oxidációtól, dekarbonizációtól védeni kell.

A hűtőközeg (amibe belemártjuk az izzó munkadarabot, hogy a gyors lehüléstől átalakuljon a szemcseszerkezete martenzitessé, és kemény legyen) az alábbiak közül lehetséges:

• Fúvott gáz/ cirkuláló levegő
• Vákum (Vákumkemence elegendő
túlnyomással)
• Sófürdõ vagy fluidágy 500–550°C
• Sófürdõ vagy fluidágy ca. 200–350°C
• Olaj (csak nagyon egyszerû geometriák esetén)
Útmutatás: Eressze meg a szerszámot, amint a mag hőmérséklete az 50-70 C-ot elérte.

Az olaj hűtőközeget választottam, ezt ajánlom mindenkinek, mivel olajban nem hűl le olyan drasztikusan, mint például vízben, és így kevésbé valószínű, hogy nagyméretű repedések (hajszál) legyenek az anyagban. (Repedések mindig vannak, maximum nem tudjuk kimutatni őket...)

Az alábbi diagrammon látható, hogy 1030 Celsius-fokon lesz a legkeményebb a penge, így hát ezen a hőmérsékleten lett edzve az acél.

Íme egy rövid videó a kések edzéséről (nem mi mi szerepelünk rajta)

Címkék: edzés sleipner hőkezelés

Az acél köszörülése (penge, fokél)

2010.06.06. 11:55 | [Todec] | Szólj hozzá!

Miután elkészült a forma kivágása, következett a köszörülés, mely során az él valamint a fokél került kialakításra. A leélezési vonal kicsit lejjebbre került a tervezettehez képest, de így egyszerűbb volt köszörülni, és végeredményben nekem ekkora él is megfelel. Fontos, hogy ezeket a hidegalakítási munkálatokat a hőkezelés előtt kell elvégezni, hiszen ekkor még lágy acéllal dolgozhatunk, a mi esetünkben ez HRC 20-as keménységű volt ekkor, amivel nagyon szépen lehetett dolgozni.

További kések

2010.06.01. 23:01 | [Todec] | Szólj hozzá!

Bár az oldal saját túlélőkésem elkészítése érdekében jött létre, időközben pár ismerősöm is úgy döntött, hogy házilag készít túlélőkést. Ezek ugyanabból az anyagból készülnek, mint az előzőekben ismertetett késem. Íme néhány kép a kivágás utánról:

Címkék: házilag sleipner

süti beállítások módosítása